Táto metóda rekryštalizácie sa mi veľmi páči pre svoju jednoduchosť, ale nie som na 100 % spokojný s farbou.
Toto je najlepší výsledok, ktorý sa mi podarilo dosiahnuť touto metódou pri bode 107C. Nie je zlý, ale stále nie je dokonale biely priehľadný.
Tentoraz som skontroloval hmotnosť vody, ktorú som vypustil. Bolo to 2 gr na 50 gr soli. Zvyšok vody sa prirodzene odparil.
Na tieto údaje som použil Raoultovu metódu a dostal som nižšie uvedený výsledok. Budem brať do úvahy aj atmosférický tlak. Pokiaľ ide o teplotu varu vody pri hladine mora, je 100 C, ale pre nadmorskú výšku 700 m je to 98 C.
Takže posun pre hladinu mora je 7C, pre 700 m - 9C pri zahriatí na 107C.
mw = 0,52 * ms * 1000 / (dT * 229,7)
mw (hladina mora) = 0,52 * 50 * 1000 / (7 * 229,7) = 16,2 gr.
Čo ak sa pokúsim pridať nejaké vedľajšie rozpúšťadlo s vyšším bodom varu ako voda a menšou rozpustnosťou ako voda? Cieľom je spustiť kryštalizáciu vo väčšom objeme sovlena, aby sa spomalila kryštalizácia a znížila nukleácia. Dúfajme, že väčšie množstvo kvapaliny zachytí viac nečistôt a výsledkom bude väčšia veľkosť a čistota kryštálov?
Napríklad glycerol rozpúšťa soľ o polovicu menej ako voda a má teplotu varu 290 C.
Ak zastavím kryštalizáciu s rovnakým objemom vody, potom bude 5 * 1,26 / 16,2 = 38,8 % vodného roztoku glycerolu s bodom varu 117C bez soli.
Potom, keď sa pridá soľ, Raoult tiež zvýši bod varu o ďalších 8-10C - potrebujem poznať ebullioskopickú konštantu takejto zmesi, aby som ju presne vypočítal, ale pravdepodobne bude väčšia ako 0,52 a menšia ako 1,5.
Takže pravdepodobne mám zahrievať roztok chloridu na 125-127C s výsledným 50 g soli v 16 ml vody + 5 ml roztoku glycerolu, aby bol výsledok lepší?