Ta metoda ponovne kristalizacije mi je zelo všeč zaradi svoje preprostosti, vendar nisem 100-odstotno zadovoljen z barvo.
To je najboljši rezultat, ki mi ga je uspelo doseči s to metodo pri temperaturi točke 107C. Ni slab, vendar še vedno ni popolnoma bel, prozoren.
Tokrat sem preveril težo vode, ki sem jo spustil. Bilo je 2 gr na 50 gr soli. Preostala voda je izhlapela po naravni poti.
Za te podatke sem uporabil Raoultovo metodo in dobil spodnji rezultat. Upoštevam tudi atmosferski tlak. Za vodo na morski gladini je vrelišče 100 C, na višini 700 m pa 98 C.
Torej je premik za morsko gladino 7C, za 700 m nadmorske višine pa 9C pri segrevanju do 107C.
mw = 0,52 * ms * 1000 / (dT * 229,7)
mw (morska gladina) = 0,52 * 50 * 1000 / (7 * 229,7) = 16,2 gr.
Kaj pa, če poskusim dodati stransko topilo, katerega vrelišče je višje od vrelišča vode in topnost manjša od vode? Cilj je, da se kristalizacija izvede v večji količini sovlena, da se kristalizacija upočasni in zmanjša nukleacija. Upajmo, da lahko več tekočine zadrži več nečistoč, kar bo povzročilo večjo velikost in čistost kristalov?
Glicerol na primer raztopi polovico soli kot voda in ima vrelišče pri 290C.
Če ustavim kristalizacijo z enako prostornino vode, potem bo 5 * 1,26 / 16,2 = 38,8 % vodne raztopine glicerola z vreliščem 117C brez soli.
Ko dodamo sol, Raoult poviša temperaturo vrelišča še za 8-10C - za natančen izračun moram poznati ebullioskopsko konstanto takšne mešanice, vendar bo verjetno večja od 0,52 in manjša od 1,5.
Torej najbrž moram raztopino klorida segrevati do 125-127C s 50 gr soli v 16 ml vode + 5 ml raztopine glicerola za boljši rezultat?