Nekaj teoretičnega ozadja: P2NP je tako imenovani nitroalken, kar pomeni, da je v molekuli dvojna vez. Da bi ga pretvorili v amin, se ta dvojna vez najprej reducira in nastane nitroalkan. NaBH4/Cu(II) brez težav reducira nitroalkan v amin. Težava je v prvi redukciji te dvojne vezi, saj poteka konkurenčna reakcija (prihranil sem vam podrobnosti, gre za "Michaelsov dodatek"). Da bi problem (delno) rešili, uporabimo veliko količino NaBH4, reakcija pa poteka vroče in hitro, je prava dirka: Hitreje ko pridemo do alkana, manj je stranskih reakcij. Kljub temu stranske reakcije na ta način ni mogoče popolnoma odpraviti. Tudi velika količina potrebnega NaBH4 je potratna, tudi volumen reakcije je velik, možni so pobegi.... Boljše od kislega Al/Hg, vendar še zdaleč ne popolno.
Po daljšem branju o tem se mi zdi, da poznam način, kako rešiti nekatere od teh težav. Sam bi poskusil, vendar trenutno nimam P2NP in zaradi drugih razlogov ne želim kupiti česa takega prav zdaj. No, povem, kako bi to poskusil:
60 g NaBH4 in 500 g silikagela ali diatomejske zemlje (kromatografske kakovosti) ter 200 ml DCM se temeljito premeša s kuhinjskim gnetilnikom za testo in da v 3-litrsko bučko z zgornjim mešalnikom. Dodamo IPA, da dobimo mešalno suspenzijo, nato pa v IPA vkapamo 100 g P2NP, pri čemer ohranjamo temperaturo 25 °C ali manj. Ko je to potrebno.
Za to reakcijsko shemo obstaja veliko primerov, uporablja pa se za preprečevanje prav takšnih stranskih reakcij. Do neželene reakcije pride predvsem zaradi preveč alkalnega ph reakcije. Ker je silicijev gel kisel, se reakcija odvija na površini gela, kjer je ph približno 3, čeprav je topilo veliko bolj alkalno.
Ko je bil dodan ves P2NP, reakcijo mešamo (kot suspenzijo), dokler rumena barva P2NP popolnoma ne izgine. (če ne gre, dodajte še nekaj NaBH4, ni problema).
Nato se doda več IPA, CuCl2, 6 g in še 30 g NaBH4, ostalo pa je enako kot pri znanih reakcijah.
Prednosti so očitne, stavim, da se lahko z nekaj optimizacije NaBH4 in prostornina reakcije še zmanjšata. Deloval bo tem bolje, čim bolje bo NaBH4 impregniran na silikagel.
Priporočam, da se amfetaminska baza vedno destilira s paro ali vakuumsko destilacijo iz vsake redukcije P2NP z NaBH4 (enako pri uporabi Al/Hg), saj bo sicer prišlo do kontaminacije z neprijetnimi dimernimi produkti, stranska reakcija se lahko zmanjša, vendar se je skoraj nemogoče znebiti (vsaj z uporabo NaBH4 ).
Tukaj sem prebral, da se bakrov oksid obori kot črn prah. To se mi zdi nekoliko čudno, zakaj bi se to zgodilo ob prisotnosti močnega reducenta? Pravim, da so to kovinski bakrovi nanodelci, sol se reducira na kovino, ti delci opravljajo dejansko redukcijsko delo, nitro-alkan v amin z uporabo vodika, ki ga zagotavlja NaBH4. Morda pa se motim, saj tega dela nisem podrobno preučeval, ker to ni problem.
Če bi kdo to poskusil, bi bilo super, ali če bi mi kdo v EU podaril nekaj P2NP in bi sam poskusil in objavil rezultate.