Merhaba Arkadaşlar, Sadece yeni bir bulgumu paylaşıyorum. Sadece yeterli NaBH4'e sahip olmadığım ve buna para harcamak istemediğim için eski Al/Hg amalgam reaksiyonuna geri döndüm. Eskiden Al/Hg kullanıyordum, ancak su ile durulama konusunda hiç başarılı olamadım, ki gördüğüm kadarıyla buradaki pek çok acemiyi rahatsız ediyor. Size yardımcı olacağını düşündüğüm anahtar, bazı küçük ve hayati ayrıntıları vurgulamaktır:
- Mümkün olduğunca kalın folyo kullanmak şart, süpermarket folyolarını unutun, ancak bazen orada da daha kalın folyolar bulunabilir. İnternetten kalınlığı bilinen bir Al folyo sipariş ettim, sanırım yaklaşık 25 mikron. Bu, Amalgamasyonu ÇOK daha yavaş hale getirir, böylece doğru anı seçmek ve hatta henüz yapmadıysanız diğer malzemeleri hazırlamak için daha fazla zamanınız olur.
- Folyonun mutlaka kahve öğütülmüş olması gerekmiyor, ancak bir karşılaştırma yapmadım, benim verimim %80'e yakındı.
- Durulama işleminde hızlı olun ve çok fazla su kullanmayın. Ben sadece bir durulama denedim.
- Hız: suyu hızlıca ekleyin, birkaç kez çalkalayın ve hızlıca süzün.
- Amalgamlı folyoya sahip olduğunuzda, reaktiflerinizi/öncül maddelerinizi ekleyin ve neler olduğunu izleyin. Bu aşamada soğutmak için buzlu su banyosu kullanmayın. Reaksiyon daha az şiddetli ve birkaç saniye sonra başlayacaktır, bu nedenle çok fazla gaz solumadan kondansatörü takmak için daha fazla zamanınız olacaktır.
- Reaksiyon kesinlikle başlayana ve neredeyse kontrolden çıkmaya başlayana kadar bekleyin (ancak kaynamaya başlayana kadar da çok uzun süre beklemeyin, aksi takdirde reaksiyonunuzu ÖLDÜRÜRSÜNÜZ. Temel olarak kabarcıklanma olana ve şişe çok ısınana kadar bekleyin, sonra soğutmaya başlayın.
- Ben 45 gr folyo kestim ve çok fazla değildi, boyutu küçük bir kibrit kutusunun yarısı kadardı. Kestiğiniz folyoyu hemen şişeye ekleyin.
- Bu yöntemle yaklaşık %80'e ulaştım, tam verimi hesaplamadım ama oldukça iyi bir miktardı.
= HgNO3 yerine HgCl2 kullandım, ancak bunun önemli olduğunu düşünmüyorum.
- İki kondansatör kullanarak 2 L'lik bir şişede 35 g P2NP azalttım, daha büyük bir şişem olduğunda ölçeklendirmeye çalışacağım. Örneğin 5 litrelik bir şişede 70 g, reaktif/şişe boyutu muhtemelen doğrusal değildir.
- Sadece bir hızlı yıkama denedim ve bu harika oldu. Bunu başkalarına da tavsiye ederim, daha sonra durulama sayısını artırmayı deneyin.
Özetle: folyo kalınlığı önemlidir, özellikle yeni başlayanlar için ve hemen soğutmamak; sabırlı olmak ve tüm folyo yüzeye çıkana kadar beklemek de önemlidir, çok hızlı olmayın çünkü bu daha uzun sürer, ancak aynı zamanda daha büyük bir fırsat penceresine sahip olursunuz.