Ma tõesti armastan seda ümberkristalliseerimismeetodit selle lihtsuse tõttu, kuid ei ole 100% rahul värviga.
See on parim tulemus, mida ma selle meetodiga punkti 107C juures saavutada suutsin. See ei ole halb, kuid siiski mitte täiesti valge läbipaistev.
Seekord ma kontrollisin vee kaalu, mida ma äravoolatud... See oli 2 g 50 g soola kohta. Ülejäänud vesi aurustus loomulikult.
Rakendasin nende andmete suhtes Raoult'i ja sain alljärgneva tulemuse. Arvestan ka õhurõhku. Mis puutub merepinnal oleva vee keemistemperatuur on 100C, kuid 700m kõrgusel on see 98C.
Seega on nihe merepinna puhul 7C, 700m puhul - 9C, kui kuumutada kuni 107C-ni.
mw = 0,52 * ms * 1000 / (dT * 229,7)
mw (merepinnast) = 0,52 * 50 * 1000 / (7 * 229,7) = 16,2 gr.
Mis siis, kui ma proovin lisada mingi kõrvallahusti, mille keemistemperatuur on kõrgem kui vee keemistemperatuur ja lahustuvus on väiksem kui vee lahustuvus? Eesmärk on käivitada kristalliseerumine suuremas mahus sovleni, et aeglustada kristalliseerumist ja vähendada nukleatsiooni. Loodetavasti saab rohkem vedelikku püüda rohkem lisandeid suurema suuruse ja puhtuse kristallide tulemusel?
Glütserool näiteks lahustab soola poole rohkem kui vesi ja selle keemistemperatuur on 290C.
Kui ma peatan kristalliseerumise sama veekogusega, siis jääb 5 * 1,26 / 16,2 = 38,8% glütserooli vesilahus, mille keemistemperatuur on 117C ilma soolata.
Siis, kui soola lisada, tõstab Raoult ka keemistemperatuuri veel 8-10C võrra - ma pean teadma sellise segu ebullioskoopilist konstanti, et seda täpselt arvutada, kuid tõenäoliselt on see rohkem kui 0,52 ja vähem kui 1,5.
Nii et ilmselt peaksin parema tulemuse saamiseks kuumutama kloriidi lahust 125-127C-ni, kasutades selleks 50 g soola 16 ml vees + 5 ml glütseroolilahust?